Axis

Budynek biurowy Axis jest świetnym przykładem współpracy z Najemcą, dzięki czemu jest maksymalnie nastawiony na użytkownika. Skanska wynajęła w całości część biurową projektu na długo przed dostarczeniem go na rynek. ABB, firma będąca globalnym liderem w zautomatyzowanych technologiach, jest jednocześnie głównym najemcą i dzięki zaangażowaniu zarówno najemcy, jak i dewelopera, budynek gwarantuje bardzo dużo udogodnień - szybką ładowarkę do samochodów elektrycznych, komfortową powierzchnię biurową, dopasowaną do potrzeb ABB oraz wiele innych. Ale Axis to nie tylko budynek biurowy, to przede wszystkim serce pionierskiego projektu partycypacyjnego mającego na celu tworzenia przestrzeni wspólnych (placemaking), jednego z niewielu w Polsce realizowanego na taką skalę. Pomiędzy rondami: Mogilskim i Grzegórzeckim realizowany jest projekt Superścieżka. Projekt wypracowywany był wspólnie z mieszkańcami, gdzie po wybraniu jednej z prac dziewięciu grup, przyjęto koncepcję Słowo - wdrażaną w zieleni, architekturze, wodzie. W pierwszej fazie projektu, realizowanej bezpośrednio przy budynku Axis, powstał nowy plac zabaw dla dzieci w różnym wieku, zbudowany z ekologicznych materiałów, jak również fontanna, rzeźba, hamaki i inne elementy małej architektury. Przy nasadzaniu roślin kierowano się tzw. bioróżnorodnością, zapewniającą różnorodność gatunków, co przekłada się na inną jakość odpoczynku i odbioru przestrzeni dla ludzi.
Nazwa obiektu Axis
Lokalizacja Kraków, ul. Przy Rondzie 5
Data oddania do użytku 31-10-2016
Inwestor Skanska Property Poland, Sp. z o.o. Al. Jana Pawła II 17, 00-854 Warszawa
Deweloper Skanska Property Poland, Sp. z o.o. Al. Jana Pawła II 17, 00-854 Warszawa
Generalny wykonawca Skanska S.A., ul. Pruszkowska 17, 02-119 Warszawa
Autor/Autorzy projektu architektonicznego Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne, arch. Artur Jasiński (gł. proj.), arch. Katarzyna Kapłoniak, arch. Marcin Pawłowski, arch. Paweł Wieczorek
Standard budynku Klasa A
Strona www obiektu http://axis.byskanska.com/
Powierzchnia całkowita 34966 m2
Powierzchnia użytkowa 25369 m2
Jaki procent powierzchni użytkowej pełni funkcję biurową? 80%
Wysokość 34 m
Liczba kondygnacji naziemnych 9
Liczba kondygnacji podziemnych 3
Nazwa obiektu
Axis
Lokalizacja
Kraków, ul. Przy Rondzie 5
Data oddania do użytku
31-10-2016
Inwestor
Skanska Property Poland, Sp. z o.o. Al. Jana Pawła II 17, 00-854 Warszawa
Deweloper
Skanska Property Poland, Sp. z o.o. Al. Jana Pawła II 17, 00-854 Warszawa
Generalny wykonawca
Skanska S.A., ul. Pruszkowska 17, 02-119 Warszawa
Autor/Autorzy projektu architektonicznego
Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne, arch. Artur Jasiński (gł. proj.), arch. Katarzyna Kapłoniak, arch. Marcin Pawłowski, arch. Paweł Wieczorek
Standard budynku
Klasa A
Strona www obiektu
Powierzchnia całkowita
34966 m2
Powierzchnia użytkowa
25369 m2
Jaki procent powierzchni użytkowej pełni funkcję biurową?
80%
Wysokość
34 m
Liczba kondygnacji naziemnych
9
Liczba kondygnacji podziemnych
3
Ogólny opis projektu Budynek biurowy Axis jest świetnym przykładem współpracy z Najemcą, dzięki czemu jest maksymalnie nastawiony na użytkownika. Skanska wynajęła w całości część biurową projektu na długo przed dostarczeniem go na rynek. ABB, firma będąca globalnym liderem w zautomatyzowanych technologiach, jest jednocześnie głównym najemcą i dzięki zaangażowaniu zarówno najemcy, jak i dewelopera, budynek gwarantuje bardzo dużo udogodnień - szybką ładowarkę do samochodów elektrycznych, komfortową powierzchnię biurową, dopasowaną do potrzeb ABB oraz wiele innych. Ale Axis to nie tylko budynek biurowy, to przede wszystkim serce pionierskiego projektu partycypacyjnego mającego na celu tworzenia przestrzeni wspólnych (placemaking), jednego z niewielu w Polsce realizowanego na taką skalę. Pomiędzy rondami: Mogilskim i Grzegórzeckim realizowany jest projekt Superścieżka. Projekt wypracowywany był wspólnie z mieszkańcami, gdzie po wybraniu jednej z prac dziewięciu grup, przyjęto koncepcję Słowo - wdrażaną w zieleni, architekturze, wodzie. W pierwszej fazie projektu, realizowanej bezpośrednio przy budynku Axis, powstał nowy plac zabaw dla dzieci w różnym wieku, zbudowany z ekologicznych materiałów, jak również fontanna, rzeźba, hamaki i inne elementy małej architektury. Przy nasadzaniu roślin kierowano się tzw. bioróżnorodnością, zapewniającą różnorodność gatunków, co przekłada się na inną jakość odpoczynku i odbioru przestrzeni dla ludzi.
Rodzaj obiektu / funkcje podstawowe i dodatkowe Funkcja podstawowa: biurowa (kondygnacje 1-9) Funkcja uzupełniająca: gastronomia i handel (parter)
Najemcy obiektu ABB, Spar, Olimp
Opis elewacji (rodzaj wykończenia, zastosowane materiały) Wentylowana elewacja słupowo-ryglowa w systemie fasadowym, pokryta panelami Alucobond izolowanymi wełną mineralną i szkłem w zestawach trójszybowych, narożniki gięte.
Opis zagospodarowania terenu wokół budynku Sposób zagospodarowania terenu nawiązywać ma do cech tradycyjnego miejskiego pasażu: wykształcono przestrzeń głównego hallu powiązanego z dwoma wejściami i dwoma placami wejściowymi. Powstały pasaż głównego wejścia, o wysokości dwóch kondygnacji będzie otoczony sklepami i usługami zgrupowanymi w parterach i na antresolach budynku biurowego. W budynku projektuje się też restaurację – kantynę i ogrodową kawiarnię, ze stolikami wychodzącymi na placyk frontowy, od zachodniej strony obiektu. Dodatkowo, inwestycją towarzyszącą realizacji budynku Axis jest urządzenie przyległego parku miejskiego - jako rezultat projektu Superscieżka, zaprojektowany przy partycypacji mieszkańców, wsparciu wolontariuszy - Architektów, firmy Skanska i władz miasta. Pierwsza część tego przedsięwzięcia, które połączy Ronda Mogilskie i Grzegórzeckie została zrealizowana wokół budynku Axis. Powstały tutaj m.in: nowy plac zabaw dla dzieci wykonany z ekologicznych materiałów, fontanna oraz przyjazne meble parkowe. Posadzono także 60 drzew, 2 tysiące roślin i ponad tysiąc metrów traw.
Informacja o parkingu (parking podziemny / naziemny) Trzykondygnacyjny garaż podziemny z kontrolowanym wjazdem od ulicy Przy Rondzie. Na poziomie -1 zaprojektowanych zostało 6 stanowisk do ładowania samochodów elektrycznych oraz ponad 60 miejsc dla rowerów wraz z szatnią i natryskami dla rowerzystów.
Informacje o udogodnieniach dla pracowników (np. stojaki na rowery, punkty usługowe typu kawiarnia, poczta, itp.) Budynek Axis został zaprojektowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zastosowanie wydajnych i energooszczędnych systemów spowodowało, ze zużycie energii pierwotnej będzie o ponad 35% niższe od tzw. budynku referencyjnego. W obiekcie zaprojektowano infrastrukturę dla rowerzystów oraz 7 punktów ładowania samochodów elektrycznych. Maksymalną wygodę pracy gwarantują przestronne, słoneczne miejsca pracy, komfortowa temperatura o każdej porze roku oraz zwiększona ilość świeżego powietrza. Dodatkowo, w budynku znajduje się kawiarnia i kantyna, jak również sklep wielobranżowy. W otoczeniu budynku znajduje się zespół administracyjno-sądowniczy, z licznymi urzędami, co również ułatwia rozwiązanie licznych codziennych spraw użytkownikom.
Dlaczego uważasz, że ten obiekt powinien wygrać w kategorii PRZYJAZNY UŻYTKOWNIKOWI OBIEKT BIUROWY ROKU? (opis max. 500 znaków) Cytując Klientów, Axis to: “infrastruktura o wysokiej jakości i komfortowe warunki pracy”, “rozwiązania które wspieraja rozwój talentów i współpracę międzyzespołową", “krytyczna rola w globalnym rozroście organizacji”, “świetna decyzja”, “najnowocześniejszy budynek ze świetną lokalizacją w pięknym, rozwijającym się Krakowie", “miejsce pracy w Axis to coś wyjątkowego”. Razem z Superścieżką, wierzymy, że budynek stał się wyjątkowym miejscem dla Krakowian.
Ogólny opis projektu
Budynek biurowy Axis jest świetnym przykładem współpracy z Najemcą, dzięki czemu jest maksymalnie nastawiony na użytkownika. Skanska wynajęła w całości część biurową projektu na długo przed dostarczeniem go na rynek. ABB, firma będąca globalnym liderem w zautomatyzowanych technologiach, jest jednocześnie głównym najemcą i dzięki zaangażowaniu zarówno najemcy, jak i dewelopera, budynek gwarantuje bardzo dużo udogodnień - szybką ładowarkę do samochodów elektrycznych, komfortową powierzchnię biurową, dopasowaną do potrzeb ABB oraz wiele innych. Ale Axis to nie tylko budynek biurowy, to przede wszystkim serce pionierskiego projektu partycypacyjnego mającego na celu tworzenia przestrzeni wspólnych (placemaking), jednego z niewielu w Polsce realizowanego na taką skalę. Pomiędzy rondami: Mogilskim i Grzegórzeckim realizowany jest projekt Superścieżka. Projekt wypracowywany był wspólnie z mieszkańcami, gdzie po wybraniu jednej z prac dziewięciu grup, przyjęto koncepcję Słowo - wdrażaną w zieleni, architekturze, wodzie. W pierwszej fazie projektu, realizowanej bezpośrednio przy budynku Axis, powstał nowy plac zabaw dla dzieci w różnym wieku, zbudowany z ekologicznych materiałów, jak również fontanna, rzeźba, hamaki i inne elementy małej architektury. Przy nasadzaniu roślin kierowano się tzw. bioróżnorodnością, zapewniającą różnorodność gatunków, co przekłada się na inną jakość odpoczynku i odbioru przestrzeni dla ludzi.
Rodzaj obiektu / funkcje podstawowe i dodatkowe
Funkcja podstawowa: biurowa (kondygnacje 1-9) Funkcja uzupełniająca: gastronomia i handel (parter)
Najemcy obiektu
ABB, Spar, Olimp
Opis elewacji (rodzaj wykończenia, zastosowane materiały)
Wentylowana elewacja słupowo-ryglowa w systemie fasadowym, pokryta panelami Alucobond izolowanymi wełną mineralną i szkłem w zestawach trójszybowych, narożniki gięte.
Opis zagospodarowania terenu wokół budynku
Sposób zagospodarowania terenu nawiązywać ma do cech tradycyjnego miejskiego pasażu: wykształcono przestrzeń głównego hallu powiązanego z dwoma wejściami i dwoma placami wejściowymi. Powstały pasaż głównego wejścia, o wysokości dwóch kondygnacji będzie otoczony sklepami i usługami zgrupowanymi w parterach i na antresolach budynku biurowego. W budynku projektuje się też restaurację – kantynę i ogrodową kawiarnię, ze stolikami wychodzącymi na placyk frontowy, od zachodniej strony obiektu. Dodatkowo, inwestycją towarzyszącą realizacji budynku Axis jest urządzenie przyległego parku miejskiego - jako rezultat projektu Superscieżka, zaprojektowany przy partycypacji mieszkańców, wsparciu wolontariuszy - Architektów, firmy Skanska i władz miasta. Pierwsza część tego przedsięwzięcia, które połączy Ronda Mogilskie i Grzegórzeckie została zrealizowana wokół budynku Axis. Powstały tutaj m.in: nowy plac zabaw dla dzieci wykonany z ekologicznych materiałów, fontanna oraz przyjazne meble parkowe. Posadzono także 60 drzew, 2 tysiące roślin i ponad tysiąc metrów traw.
Informacja o parkingu (parking podziemny / naziemny)
Trzykondygnacyjny garaż podziemny z kontrolowanym wjazdem od ulicy Przy Rondzie. Na poziomie -1 zaprojektowanych zostało 6 stanowisk do ładowania samochodów elektrycznych oraz ponad 60 miejsc dla rowerów wraz z szatnią i natryskami dla rowerzystów.
Informacje o udogodnieniach dla pracowników (np. stojaki na rowery, punkty usługowe typu kawiarnia, poczta, itp.)
Budynek Axis został zaprojektowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zastosowanie wydajnych i energooszczędnych systemów spowodowało, ze zużycie energii pierwotnej będzie o ponad 35% niższe od tzw. budynku referencyjnego. W obiekcie zaprojektowano infrastrukturę dla rowerzystów oraz 7 punktów ładowania samochodów elektrycznych. Maksymalną wygodę pracy gwarantują przestronne, słoneczne miejsca pracy, komfortowa temperatura o każdej porze roku oraz zwiększona ilość świeżego powietrza. Dodatkowo, w budynku znajduje się kawiarnia i kantyna, jak również sklep wielobranżowy. W otoczeniu budynku znajduje się zespół administracyjno-sądowniczy, z licznymi urzędami, co również ułatwia rozwiązanie licznych codziennych spraw użytkownikom.
Dlaczego uważasz, że ten obiekt powinien wygrać w kategorii PRZYJAZNY UŻYTKOWNIKOWI OBIEKT BIUROWY ROKU? (opis max. 500 znaków)
Cytując Klientów, Axis to: “infrastruktura o wysokiej jakości i komfortowe warunki pracy”, “rozwiązania które wspieraja rozwój talentów i współpracę międzyzespołową", “krytyczna rola w globalnym rozroście organizacji”, “świetna decyzja”, “najnowocześniejszy budynek ze świetną lokalizacją w pięknym, rozwijającym się Krakowie", “miejsce pracy w Axis to coś wyjątkowego”. Razem z Superścieżką, wierzymy, że budynek stał się wyjątkowym miejscem dla Krakowian.